· 

Jezelf doorzien

Voor sommige mensen is het moeilijker om zichzelf echt te zien en te kunnen doorgronden dan voor anderen. Sommigen van ons steken nu eenmaal complexer in elkaar. We hebben er een burn-out en/of depressie voor nodig om ons zelf echt te kunnen leren kennen. Het lijkt dan alsof we ontzettend veranderd zijn maar dit is in feite helemaal niet waar.

 

Leven vanuit je kern

 

We zijn alleen gaan leren vanuit onze kern te leven. Vanuit ons hart in plaats van vanuit ons hoofd. Beslissingen te durven nemen vanuit onze intuïtie en niet omdat het toevallig zo hoort en verwacht wordt in deze maatschappij. Als je alleen maar leeft naar de verwachtingen van anderen zul je daar nooit echt gelukkig van worden en altijd met onrust blijven lopen. Die dan vervolgens weer weg gegeten, gerookt, gedronken enzovoorts moet worden. Leven naar de verwachtingen van anderen maakt je niet gelukkig en we willen allemaal niks liever dan gelukkig zijn toch?! Je kunt in een relatie zitten met een heel leuk iemand of een baan hebben die van de buitenkant heel goed lijkt maar alsnog die enorme onrust voelen.

 

Terug naar jezelf

 

Daarom is het zo belangrijk naar je gevoel te luisteren. En als er onrust is heel goed na te gaan bij jezelf waar de onrust dan vandaan komt. Door middel van bijvoorbeeld meditatie weer helemaal terug gaan naar jezelf. Op die manier ben ik er zelf achter gekomen dat de relatie waarin ik zat niet langer bij mij paste. Als ik niet zo goed naar binnen was gaan keren was ik hier niet zo snel achter gekomen.

 

Ik ben dus heel erg dankbaar dat ik naar die onrust heb geluisterd. Dat ik niet tegen wil en dank door ben blijven modderen. Omdat wij het allebei verdienen om gewoon heel erg gelukkig te zijn! Sommige situaties kun je nog jaren aanhouden en er wat van proberen te maken. Maar ik denk dus dat het heel belangrijk is tijdig naar je intuïtie te luisteren. Zodat je jezelf niet helemaal uitput en weer in de volgende burn-out of depressie terecht komt.

 

Hoogsensitief/empaat

 

Zelf ben ik er een jaar geleden achter gekomen dat ik hoogsensitief/een empaat ben. In dat jaar is mijn leven echt drastisch veranderd. Ik heb mezelf echt leren kennen. Omdat ik een echte spons ben moet ik heel goed opletten met wie ik omga en mijn eigen energie heel erg goed beschermen. Dit doe ik door vooral heel goed aan te voelen hoe ik me na afloop voel als ik met iemand heb afgesproken. Zeker als je al in een bepaalde vervelende situatie zit is het dan gewoon beter om bepaalde mensen maar even te vermijden.

 

Zelfzorg

 

Voor mij is dat de hoogste vorm van zelfzorg. En daarnaast ook het pakken van genoeg tijd voor mezelf om weer op te kunnen laden. Mijn ex-man en ik hebben de zorg voor onze zoon heel goed verdeeld. Wat betekent dat ik een aantal weekenden per maand heb waar ik mezelf lekker op kan laden. Jaren geleden had ik me dit (als kleffe moeder) niet voor kunnen stellen, maar juist de tijd voor mezelf zorgt ervoor dat ik een leuke moeder kan zijn voor mijn kind.

 

Vleugels spreiden

 

Te zijner tijd zal ik ook vast weer aan een soort van relatie met iemand kunnen denken maar voor mij als spons maakt het het lastig om met iemand in een huis te wonen. Voorlopig richt ik me eerst eens lekker op mezelf, omdat ik dat verdiend heb! Omdat ik het waard ben om helemaal terug te gaan naar mezelf en mijn vleugels te spreiden. Net zoals we dat allemaal waard zijn!

 

Veel liefs Selma