· 

Een zaadje geplant

In augustus heb ik met mijn zoon een paar dagen doorgebracht in een natuurhuisje in Heijningen. De eigenaresse daar is boeddhistisch en hier is bij mij het zaadje geplant om te gaan leren mediteren. Na die vakantie heb ik me opgegeven voor een cursus leren mediteren bij het boeddhistisch centrum in Den Haag.

 

Het mediteren brengt me steeds dichter bij mezelf. Op een bepaald moment heb ik tijdens een sessie zelfs iemand van vroeger kunnen vergeven. Een dag voor deze gebeurtenis oefenden we de metta bhavana in de cursus. Metta als intentie kan leiden tot metta als emotie en die emotie laat zich het beste omschrijven als: de wens, of zelfs het verlangen dat het jezelf en ieder ander goed moge gaan, dat jij en wie je ook maar in gedachte of voor de geest komt gelukkig moge zijn.” De metta bhavana is opgebouwd in 5 fasen en dit zijn: de ontwikkeling van metta voor jezelf, voor een beste vriend of vriendin, voor een neutraal persoon, voor iemand met wie je moeilijkheden hebt en uiteindelijk metta voor alle levende wezens. Het gaat erom dat je dus in al deze fases vriendelijkheid ontwikkelt.

 

Via een omweg kwam ik in mijn gedachten bij deze persoon terecht die ik uiteindelijk heb kunnen vergeven. Ik was me er helemaal niet bewust van dat ik nog zoveel moeite had met deze persoon en of ik diegene nou wel echt vergeven had. Tijdens de meditatie bleek dit dus niet het geval te zijn en ben ik echt emotioneel geweest. En heb ik besloten deze persoon te vergeven zodat ik als gevolg diegene los heb kunnen laten. Ik werd de dag erna een stuk lichter wakker. Ik denk dat dit bij mij het moment is geweest dat het mediteren echt een plek in mijn hart heeft veroverd. En dat ik in dit moment heb ingezien hoe ontzettend waardevol het is.

 

Nu is de eerste module van de leergang bij het boeddhistisch centrum afgesloten en heb ik nog veel meer geleerd dan de metta bhavana. Onder andere ook loopmeditatie en het gewaarzijn van de ademhaling. Loopmeditatie vond ik in eerste instantie niet fijn maar ook dit heb ik afgelopen week tijdens mijn vakantie heel erg leren te waarderen. Ik ben redelijk snel overprikkeld en daardoor onrustig, en dan is het juist heel fijn om lopend te mediteren. Het gewaarzijn van de ademhaling gaat erover met aandacht je adem te volgen. Hier zijn vier fases: fase 1 is tellen na de uitademing, fase 2 voor de inademing, in fase 3 laat je het tellen los en volg je de ademhaling zoals die komt en gaat en fase 4 volgt je aandacht bij het punt waar de adem je lichaam binnen komt.

 

Ook binaural beats helpen me om goed een ander niveau van bewustzijn te bereiken. Je kunt hiervoor een app gebruiken of gewoon YouTube natuurlijk. Ik merk wel echt dat sinds ik binaural beats gebruik ik het mediteren nog prettiger vind en het nog beter gaat.

 

Ik heb altijd geweten dat er iets hogers is maar tijdens mijn vakantie heb ik dit ook echt gevoeld, de kracht van het universum. We hebben tijdens deze vakantie een week in een tent geslapen dus dat maakt het ook al makkelijker om tot jezelf/een hogere macht te komen, als je in de natuur bent. De spirituele ontwikkeling die ik heb doorgemaakt zou ik voor geen goud willen missen en ik kan niet wachten om nog verder te groeien.

 

Nu is de vakantie bijna voorbij en begin ik aanstaande dinsdag aan module 2 bij bc haaglanden. Ik kan haast niet wachten en ben de mensen die mij bij dit proces hebben geholpen super dankbaar.

      

Veel liefs Selma