· 

Waarom je vast loopt en hoe je daarvan los komt

Ik heb hier een heel stuk over gevonden dat deels hieronder staat beschreven. Ik herken hier alles in en verder heb ik beschreven hoe ik het heb beleefd. 

 

Hoog sensitief

 

Als je hoog sensitief bent neem je veel meer informatie op uit je omgeving en je verwerkt dit op een dieper niveau. Ook zijn je gevoelens, gedachten en fysieke gewaarwordingen intenser.

 

Als je dus gevormd wordt door wat je meemaakt en heel veel van wat je meemaakt is intenser als je hoog sensitief bent, dan loop je hier en daar nogal een overtuiging op die meestal niet positief is. Hierdoor blokkeert er vaak iets in jouw systeem. Je krijgt verkeerde programma’s in jouw systeem.

Blokkades

 

Door dat wat we meemaken en die blokkade, ontstaan er allerlei patronen in ons, zodat we erom heen kunnen bewegen. Patronen bijvoorbeeld die je helpen om je emoties weg te stoppen. Maar die patronen lossen niets op. Zo’n blokkade kan er voor zorgen dat jij het programma in jouw systeem hebt dat je alleen goed genoeg bent als jij je gedraagt zoals dat van je verwacht wordt. Of dat je de overtuiging aanneemt dat je het niet waard bent om van te houden. Of dat jij altijd voor een ander moet zorgen en dat kan je heel erg goed omdat je anderen zo goed aanvoelt. Of dat je vooral niet moet laten zien hoe jij je echt voelt.

 

Klachten

 

Langzaam maar zeker ga je van al die patronen klachten krijgen. Klachten die uiteindelijk voor ziekte kunnen zorgen zoals een depressie, een burn-out of stemmingswisselingen. Of dat je zoveel hooi op je vork neemt dat je andere fysieke klachten krijgt, zoals hoge bloeddruk, spier- en gewrichtsklachten of serieuze levensbedreigende ziektes.

 

Of emoties niet kan of wil voelen en je gaat leren om je emoties weg te stoppen. Misschien wel door een extra glas wijn hier en daar. Of veel te veel te roken, of te eten. Of als je pech hebt krijg je antidepressiva of kalmeringstabletten van de huisarts waardoor je volledig afvlakt en nog ongelukkiger wordt en nog verder bij de werkelijke oplossing vandaan bent.

 

Overtuigingen of patronen ontstaan om iets te negeren of op te lossen. Uiteindelijk ga je voelen: dit helpt mij niet. Langzaam aan begin jij te voelen dat je door je blokkades niet kan zijn wie jij echt bent. Het blokkeert ook je mogelijkheden en talenten in het leven.

 

Mijn ervaring

 

Ik heb vervelende dingen meegemaakt in mijn vorige relaties en ben inderdaad zoals ik dat al eerder beschreef, dingen gaan wegstoppen. Toen mijn vorige relatie uitging ben ik daar wel echt heel erg ziek van geweest, vooral de manier waarop het is gelopen, maar ik liet het niet echt zien. Ik ben in 2018 gediagnosticeerd met een aanpassingsstoornis, aangezien een burn- out natuurlijk geen officiële diagnose is.  

 

Ik ben een prikkelzoekende HSP en weet nu van mezelf wat ik moet doen om de balans te behouden. Het is voor mij belangrijk om in een ritme te blijven, te sporten en genoeg te ontspannen. Rust, reinheid en regelmaat. 

 

En natuurlijk blijf je de rest van je leven nog van alles leren. Er zullen vast nog genoeg obstakels komen, maar ik weet nu hoe sterk ik ben en dat ik het allemaal aan kan. 

 

Als je hier dingen in herkent adviseer ik je echt om er niet mee door te blijven lopen.

 

Veel liefs 

 

https://www.withjoy.nl/hooggevoelig-vastlopen-veranderen/